sobota, 15 lutego 2014

Pieczona pierś z kaczki oraz duszona czerwona kapusta

Miałam wiele wątpliwości czy moje "swobodne kuchenne wariacje" i melanż smaków sprawdzi się. Nieskromnie powiem, że był to strzał w dziesiątkę :)


Piersi kacze w pomarańczowej marynacie

Składniki (dla dwóch osób)

2 piersi kacze
pomarańcza
łyżeczka miodu
majeranek
sos sojowy ciemny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotować marynatę: wycisnąć sok z pomarańczy, dodać miód, 2 łyżki sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Piersi obrać ze skóry. Umyte piersi odrobinę posolić (sos sojowy jest już dość słony) i popieprzyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć skórę (wytopi się z niej tłuszcz), a na to piersi z kaczki i zalać marynatą. Marynować w lodówce około 5 h. Piec około 35 min w temperaturze 180 stopni.

Duszona czerwona kapusta

Składniki

mała główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
2 małe cebule
małe kwaśne jabłko
olej
sól, pieprz
ocet winny
łyżeczka miodu
cytryna

Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści. Cienko poszatkować i włożyć do garnka (najlepiej taki z grubym dnem). Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Na łyżce oleju podsmażyć cebulkę. Kapustę zalać wodą (około pół szklanki) i dusić na małym ogniu aż kapusta będzie miękka - w moim przypadku trwało to około 30 min. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i ocet winny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz